3 млрд. животни са загинали при бедствията в Австралия

Животните, които са успели да се спасят от пламъците, продължават да са в опасност

Около 3 милиарда животни са станали жертва на горските пожари, бушували в Австралия през 2019 и 2020 година. До този извод стигат представители на природозащитната организация WWF. Предишни изчисления показваха, че загиналите в стихията животни наброяват 1 милиард и 200 милиона.
 
Най-силно засегнати са били представителите на различните видове влечуги, които не са могли да избягат достатъчно бързо от пламъците. Жертва на пожарите са станали и милиони бозайници, птици и други животински видове, поясняват от WWF, позовавайки се на нови цифри, предоставени от властите в Австралия. За екоактивистите горските пожари на Петия континент са една от най-страшните екологични катастрофи през последните векове, унищожила огромни площи и нанесла непоправими щети на животинския и растителен свят.
 
Животните, които са успели да се спасят от пламъците, продължават да са в опасност, тъй като са загубили естествените си местообитания, хранителната си база и места за подслон. "Рекордните пожари в Австралия могат да се превърнат в ежедневие, ако човечеството не успее да се справи с климатичните промени и не ограничи глобалното затопляне", предупреждават от WWF.
Представеният в Канбера доклад е изготвен съвместно от учени от различни австралийски университети и природозащитници. Документът отразява последствията от опустошителните пожари, бушували почти без прекъсване между август 2019 и март 2020 година и унищожили повече от 12 милиона хектара земя.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.