Германия издаде насоки против обезлесяването

Германия иска да допринесе за намаляване на обезлесяването за сметка на соя и палмово масло. За тази цел правителството в Берлин одобри насоки, които да гарантират, че продаваните в страната продукти не са от площи, добити след изсичане на гори.
 
Според федералното правителство мерките ще се прилагат доброволно, но ще бъдат контролирани от властите. В насоките се посочват специални сертификати, с които държавите-износителки на соя и палмово масло ще доказват, че продукцията им е устойчива. Освен това са предвидени информационни кампании за населението в Германия, които да изострят вниманието на хората и да ги накарат да не купуват продукти без такива сертификати.
 
За природозащитните организации във Федералната Република тези мерки са добро начало, но далеч не достатъчни. Подобни общи насоки и доброволни споразумения няма да променят почти нищо, смятат екоактивистите. Те настояват за законови правила, които да се прилагат не само в Германия, но и в целия Европейски съюз, както и при международни търговски договори.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.