Минимум 2,8 млрд. долара са щетите от пожарите в Австралия

Снимка:

Според Държавния съвет за климата близо 80 % от австралийците са били засегнати пряко или косвено от пожарите

Най-малко 2 милиарда и 800 милиона долара е загубила Австралия заради горските пожари, бушували преди няколко месеца. Цифрата се отнася само за туристическия бранш и беше публикувана от властите в Канбера.
 
Според Държавния съвет за климата близо 80% от австралийците са били засегнати пряко или косвено от пожарите. Огнеборците в Нов Южен Уелс, най-силно засегнатият от стихията щат, споделят, че подобно бедствие не е имало през последните 50 години. Всеобщото мнение в страната е, че климатичните промени са имали значителен принос за пожарите.
 
За период от няколкото месеца през австралийското лято на Петия континент загинаха 33 души, изгоряха общо 12 и половина милиона хектара гори и бяха унищожени 3 000 сгради.
 
По думите на министър-председателя Скот Морисън Австралия е преживяла едно "черно лято". Най-страшно е било през януари в югоизточните региони на страната, когато пожарите бушуваха с голяма сила и излязоха извън контрол. Ситуацията беше овладяна чак през февруари, когато над региона се изляха проливни дъждове. С тях дойдоха обаче и наводнения, довели до допълнителни щети.  
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар