На всеки 6 секунди изчезват 5 000 кв. метра гора

Снимка:

Най-големите изсечени и опожарени площи са в Бразилия

Близо 12 милиона хектара тропически гори са изсечени или изгорени през 2019 година, става ясно от доклад на Световния институт за природните ресурси във Вашингтон. Размерът на изчезване на естествените горски площи през миналата година е третият най-голям от началото на новото хилядолетие.
 
Особено обезпокояващ е фактът, че за една година са унищожени около 4 милиона хектара недокосвани от човека първични гори, които са сред най-вежните региони за биологичното разнообразие, посочват от института. Това означава, че на всеки шест секунди е изчезвала горска площ, равна на едно футболно игрище, или 5 хиляди квадратни метра. Само през 2016 и 2017 година унещожените първични горски масиви са били по-големи.
 
Най-големите изсечени и опожарени площи са в Бразилия – милион и половина хектара. На второ място с 475 милиона хектара се нарежда Конго, а третата позиция е за Индонезия с 324 милиона хектара. В същото време горски пожари са изпепелили огромни площи в Австралия и Боливия, показват данните.
 
С помощта на интернет-платформата Global Forest Watch, създадена от Световния институт за природните ресурси във Вашингтон, екологични организации по цял свят наблюдават развитието на горите. Сателитни снимки и проверки по места позволяват да се проследят промените в реално време.
 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.