1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Намаляват запасите от миди и рапани в Черно море

Намаляват запасите от миди и рапани в Черно море

Изследването за популацията на мекотелите е направено в рамките на проект

Намаляват запасите от миди и рапани в Черно море. Това отчетоха днес Институтът по рибни ресурси – Варна и Институтът по рибарство и аквакултури – Пловдив. Изследването за популацията на мекотелите е направено в рамките на проект, финансиран от Европейското икономическо пространство.

Мидата и рапанът са основните промишлено експлоатирани нерибни ресурси в Черно море. За да се запознаят с резултатите от изследването им, във Варна се събраха учени, собственици на риболовни кораби, представители на дребномащабния риболов и на държавните структури. Дейностите по проекта са започнали през декември 2015 г.

Едва на дълбочина от 35 до 45 метра, т.е. там, където няма рапани, се отчита увеличение на популацията от черна мида. Броят на мекотелите обаче е по-малък в сравнение с 2013-та.

Прекомерният улов, нерегламентираното тралене и влошеното качество на морската среда са част от причините за намаления брой на изследваните мекотели. Затова е нужна добра комуникация между науката и държавните институции, подчерта още доц. Петрова.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.