Нови огнища в Сибир, Калифорния и Бразилия

Бушуващите от седмици горски пожари в Сибир се превръщат във все по-голяма заплаха за хората в източните части на Русия. Големи пожари в момента има и в Калифорния и в Бразилия.
 
Общинската администрация в град Якутск предупреди жителите за отровен дим, идващ от север, където горят големи площи иглолистни гори. Активните огнища са на стотици километри от града, но вятърът разнася дима на големи разстояния. Към момента огнеборците са преброили 58 огнища на площ от повече от 70 000 хектара. С тях се борят близо 3000 пожарникари. В Сибир всяко лято има горски пожари, но тази година се наблюдава и метеорологичен феномен, който подхранва огньовете. В региона от средата на юни е изключително горещо, като в град Верхоянск бяха регистрирани рекордните 38 градуса. 
 
В същото време в Южна Калифорния избухна първият голям горски пожар за годината. Пламъците са обхванали площ от около 83 квадратни километра и засега пожарникарите не успяват да го локализират. До момента няма жертви и ранени, изгоряла е само една къща. Евакуирани са и близо 8 хиляди души от две области, намиращи се източно от Лос Анджелис. В гасенето на огъня са се включили 2200 пожарникари и няколко специализирани хеликоптера. Пожарът се подхранва от високите температури и силния вятър, а според синоптиците през следващите дни не се очаква промяна на времето. Най-вероятната причина за бедствието е дефектен автомобил, чиято електрическа система е дала на късо. Той се е подпалил и е запалил сухи храсти и треви.
 
Горят и големи площи тропически гори в региона на река Амазонка в Бразилия. През юли броят на огнищата е нараснал с 20 % спрямо миналата година по това време, въпреки президентски декрет, забраняващ паленето на гори за освобождаване на селскостопански площи. Според еколози пожарите тази година са по-страшни от миналогодишните. От сателитни снимки става ясно, че в момента на територията на 9 бразилски щата има 1007 пожара.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.