Служители на ДПП Сините камъни спасиха забулена сова след сигнал

Експерти от ДПП Сините камъни реагираха незабавно след получен сигнал за намерена птица в беда. Птицата се е блъскала в прозорец и се е омаломощила. Совата е намерена в рамките на град Сливен от гражданин, който сигнализира дирекцията на парка.  При пристигането на място експертите установили, че това е Забулена сова (Tyto alba). Птицата е била омаломощена след като се блъскала в прозорец. След първоначален оглед не са установени външни рани. След оказаната първа помощ общото й състояние е подобрено. След това е изпратена в Спасителния център за диви животни – гр. Стара Загора. 

„Това не е първият получен сигнал за намерени диви животни в ДПП „Сините камъни““, коментират специалистите от парковата дирекция. „Често граждани позвъняват за намерени костенурки, защитени видове птици, а при по – студено време и за бедстващи щъркели“.

Експертите обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ екземпляр. В настоящия период малките на птиците се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата.

 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.