Стотици горски служители от структурите на ИАГ и на държавните горски предприятия на първа линия в борбата с огнената стихия

Снимка:

През последните три дни вследствие на високите температури и липсата на валежи на изток, обстановката в страната се усложни

От началото на годината до 7 август 2020 г. в горските територии на страната бяха регистрирани 300 пожара. Опожарената площ е общо 16 600 дка. Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка. Стотици горски служители от структурите на Изпълнителна агенция по горите и на държавните горски предприятия денонощно са на първа линия заедно с пожарникарите в борбата с огнената стихия.

През последните три дни вследствие на високите температури и липсата на валежи на изток, обстановката в страната се усложни и рискът от възникване на пожари достигна екстремни стойности. В изнесения център на Изпълнителна агенция по горите  на тел. 112 са получени 57 сигнала за пожари в горските територии или близост до тях. В този период възникнаха и най-големите до момента горски пожари в областите Сливен и Хасково. В най-големия пожар, зародил се в близост до Граничен контролно-пропусквателен пункт - Лесово до момента са засегнати над 5 800 декара горски територии в Държавно горско стопанство Елхово, над 6 000 декара в Държавно горско стопанство-Тополовград и 500 декара в Държавно горско стопанство–Свиленград,  където гасенето все още продължава. Ежедневно в потушаването на този пожар се включват над 80 горски служители с повече от 15 автомобила.

В същото време на територията на страната възникнаха и други големи пожари в ДГС-Шумен, ДГС-Провадия, Държавно ловно стопанство „Дунав-Русе“, ДГС-Котел, ДГС-Чирпан и други. Всички те бяха своевременно овладяни и загасени от служители на държавните горски стопанства и на Пожарна безопасност и защита на населението.

Поради високите температури и засушаването и през следващите седмици ще продължава да има висок риск от възникване и мълниеносно разпространение на пожари.

Изпълнителна агенция по горите призовава посетителите на горските територии да спазват правилата за пожарна безопасност и да не проявяват небрежност. При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно да се подаде сигнал на телефон 112.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.