1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 95 милиарда долара оборот е генерирал секторът на биохраните в глобален мащаб през миналата година

95 милиарда долара оборот е генерирал секторът на биохраните в глобален мащаб през миналата година

Една трета от сумата се пада на Европа

95 милиарда долара оборот е генерирал секторът на биохраните в глобален мащаб през миналата година. Една трета от сумата се пада на Европа.

Пазарът в много страни от Европейския съюз е изключително динамичен, отчитат експерти. Германия е сред първенците с малко повече от 10 милиарда евро годишен оборот, а във Франция за последните пет години е постигнат скок от 100 процента. Начело остава Дания, където биостоките държат пазарен дял от повече от 13 на сто.

Най-голям ръст на продажбите се наблюдава в Северна Америка и Западна Европа, констатират анализаторите. Значително увеличение има и на азиатските пазари.

При 10 милиарда евро за миналата година Германия има ръст от около 6 на сто спрямо 2016-та. Във Федералната Република най-добре се представят класическите магазини за хранителни стоки, увеличили оборота си с близо 9 процента за година. 29 на сто от пазара на биопродукти се държат от биомагазините, които имат ръст на оборота с 2 процента. В страната по биостандарти се обработват милион и 400 хиляди хектара, което отговаря на 8 на сто от общите селскостопански площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.