Бунт на заразени българи в Италия

Италианските власти се опитват да водят диалог

49 български сезонни работници в италианския град Мандрагоне са заразени с коронавирус и са поставени под карантина. Недоволни, че властите не ги пускат да отидат на работа, много от тях се опитаха да пробият загражденията. Наложи се армейски части да възстановяват реда.
 
Във фермите около Мандрагоне работят около 200 българи от ромски произход, които, заедно с други граждани от Източна Европа, Северна Африка, Южна Америка и Италия, обитават пет жилищни блока в покрайнините на града. Заради заразените българи сградите са поставени под карантина и са отцепени с телени заграждения, охранявани от полицията.
След три дни в карантина нашенците са поискали да излязат от т.нар. червена зона и се е стигнало до сблъсъци с органите на реда. Затова кметът на Мандрагоне е поискал подкрепа от военните. В резултат вътрешното министерство изпрати стотина представители на силите за сигурност.
 
Италианските медии съобщават, че до напрежението се е стигнало, след като десетки работници, сред които и много българи, са поискали да отидат на работа, тъй като са с отрицателни тестове за Ковид-19. Италианските власти се опитват да водят диалог с българите и да ги убедят да останат в червената зона. Към напрежението между българските роми и властите обаче се добавя и това между българските и италианските обитатели на блоковете. 
 
От българското консулство в Рим съобщиха, че правят всичко възможно да помогнат на нашите съграждани. Според консулската служба повечето от тях работят без трудови договори и са подслонени при много лоши условия. Италианските власти подозират, че още преди поставянето на блоковете под карантина много от българите са се укрили, за да не загубят работата си, други са се прибрали в България, въпреки че са били заразени.