Честото миене на ръце уврежда кожата

Всеки трети, работещ в здравната система, поне веднъж в годината има проблем с кожни екземи.

Честото миене на ръце, препоръчвано като предпазно средство по време на коронакризата, ще доведе до повече кожни заболявания, предупреждават дерматолози в Германия. Затова те препоръчват други форми на дезинфекция.
 
Сапунът нарушава естествения защитен слой на кожата на ръцете. Това може да причини не само сърбеж и екземи, но и позволява на микробите по-лесно да проникнат в човешкия организъм, посочват лекарите. На хора с предразположение към невродермит те препоръчват дезинфекционни средства с алкохол.
 
Същата препоръка дават и от института Роберт Кох, като изтъкват, че най-добрият начин за почистването на ръцете, използван в здравеопазването, е именно с препарати, съдържащи алкохол. Извън здравните заведения подобна дезинфекция не е необходима, т.е. достатъчно е човек да си измие ръцете със сапун. Този сапун е добре да е с неутрална pH-стойност и да съдържа възможно най-малко добавки. Учените са установили освен това, че алкохолната дезинфекция уврежда кожата много по-малко от миенето със сапун. 
 
Наблюденията на дерматолозите в Германия показват, че всеки трети, работещ в здравната система, поне веднъж в годината има проблем с кожни екземи. При останалите хора подобни възпаления се срещат веднъж на десет човека. Честото и дългото носене на предпазни ръкавици също вреди на кожата.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.