Французите намалиха консумацията на свежи продукти

На много места липсват служители и работници, ресторантите и кафенетата отпаднаха като купувачи на хранителни стоки

По време на коронакризата французите консумират по-малко прясна риба, плодове, зеленчуци и неопаковани сирена и колбаси, показват статистическите данни. Потребителите не са спрели да се хранят, но посягат много по-често към консерви и полуфабрикати, алармира земеделският министър Дидие Гийом.
 
Целият хранителен сектор във Франция е под напрежение. Породената от пандемията криза е засегнала един от най-доходоносните бизнеси в страната и доведе до промяна в навиците на населението. На много места липсват служители и работници, ресторантите и кафенетата отпаднаха като купувачи на хранителни стоки.
 
Анкета, проведена сред предприятията в бранша, показва, че в момента те работят със средно 20 % по-малко персонал. Служителите или са болни, или са останали вкъщи, за да гледат деца и възрастни роднини, или не идват на работа от страх да не се заразят, ако компанията не е осигурила необходимите предпазни мерки. В региона около Париж отсъстват дори две пети от служителите.
 
Фирмите в сектора се оплакват освен това от забавени доставки на суровини и опаковъчен материал. Има проблеми и при логистиката, а транспортът на стоките значително е поскъпнал. 80 процента от запитаните предприятия очакват сериозен спад в оборотите.
 
В същото време доставките до големите супермаркети функционират, рафтовете са пълни със стоки. Малко преди обявяването на извънредните мерки хората са се презапасявали, но сега ситуацията се е нормализирала. Веригите дори отчитат ръст на продажбите, понеже клиентите вече не се хранят навън, а са принудени да готвят у дома.