1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Геномът на банана е дешифриран

Геномът на банана е дешифриран

Плодът се е развил със 7000-годишна селекция

След десетгодишна работа френски учени дешифрираха генома на банана, плод, който се е развил със 7000-годишна селекция, основен хранителен продукт и икономически ресурс за над 400 млн. души в света.

Учените от Центъра за международно сътрудничество за агрономически изследвания и СЕА-Геноскоп са декодирали конкретно вида Musa acuminata – азиатски див банан, който "влиза в състава на всички разновидности, използвани за храна", пише БТА. Те са идентифицирали около 36 500 гена в него, с около 14 000 повече, отколкото има човекът. Така е разкрит и пътят, следван от тревистото растение, откакто хората започват да го култивират преди 7000 години в Югоизточна Азия.

Основната част от бананите, които се продават в магазините, са от сортове с три комплекта хромозоми, а не два. Това са стерилни растения, които земеделците възпроизвеждат редовно от издънки в основата им. Тези култивирани растения са любими на паразити от всякакъв вид, защото са генетично по-бедни и това ги прави по-уязвими. Половината от култивираните в света банани са от един сорт "Кавъндиш".

Познаването на целия геном на Musa acuminata ще улесни значително идентифицирането на гените, които са отговорни за характеристики като резистентност на заболявания и качеството на плодовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.