Германия забранява захарта в бебешки напитки

Научни изследвания потвърждават, че подсладените напитки увеличават риска от зъбен кариес и наднормено тегло

По предложение на министерството на земеделието и храните в Берлин Германия смята да забрани продажбата на подсладени детски напитки. Причината е голямото съдържание на захар, предизвикващо кариес и наднормено тегло у малките деца.
 
Предложението на ведомството на Юлия Кльокнер гласи детските напитки като плодови и билкови чайове да се продават само, ако в тях няма добавен подсладител като захар, пчелен мед, малцов екстракт или сироп. За да влезе в сила заповедта, тя трябва да бъде одобрена от Бундестага и Бундесрата.
 
Научни изследвания потвърждават, че подсладените напитки увеличават риска от зъбен кариес и наднормено тегло, особено през първите 3-4 години от детското развитие. В този период се създават и голяма част от бъдещите хранителни навици, а промяната на по-късен етап е много трудна. В проекта на аграрното министерство са изброени 37 продукта, предлагани в търговската мрежа във Федералната Република, за които ще се отнася забраната.
 
По думите на Кльокнер бебетата и малките деца нямат нужда от подсладени напитки. "Затова в предвидените за тях продукти захарта няма място, децата не бива да свикват от малки", каза тя. Предвидено е върху опаковките да бъде поставен специален етикет, който съветва родителите да не добавят подсладители към готовите напитки.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар