Германски овощари с акция срещу разхищението на храни

Акцията приканва всеки да си вземе от плодовете

Жълти панделки, вързани около овощни дървета. Тази гледка все по-често се вижда в плантации и градини в Южна Германия. Панделката е знак, че всеки е добре дошъл да си откъсне плод, или да събере нещо, паднало на земята.
 
Според законите в Германия, плодовете принадлежат на собственика на овощната градина или плантация. Това означава, че човек не може да си откъсне плод, или да прибере от земята паднал такъв, независимо дали ареалът е ограден или е изцяло достъпен.
 
Овощарите не винаги прибират цялата реколта, а падналите на земята плодове често остават там и изгниват. Затова преди година няколко стопани в Южна Германия стартираха инициатива срещу разхищението на годни за консумация храни, връзвайки жълтите панделки около дръвчетата. Акцията приканва всеки да си вземе от плодовете. Тази година към инициаторите се присъединяват все повече фермери.
 
Подобни акции е имало и по време на двете световни войни. Тогава хората в Германия връзвали жълти кърпи по оградите си, с които показвали солидарността си с войниците на фронта.
 
Междувременно идеята стигна и до Швейцария, където обаче реакциите са нееднозначни. Докато от Сдружението на овощарите не я препоръчват на своите членове, тъй като откъсването на плодове можело да наруши процесите в една професионална плантация, много хора по селата приветстват инициативата. Според тях по този начин ще се създаде по-тясна връзка между градското и селското население.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.