Хранителните добавки не помагат срещу Ковид-19

Това се казва в съобщение на германското министерство на земеделието и храните

Хранителните добавки не помагат срещу коронавируса. Това се казва в съобщение на германското министерство на земеделието и храните. Поводът за предупреждението са зачестилите реклами в социалните мрежи, че определени добавки могат да предпазят от зараза.
 
В съобщението Юлия Кльокнер подчертава, че подобни реклами заблуждават потребителите и съответните търговци и производители ще бъдат санкционирани. Кльокнер изрично пояснява, че нито една хранителна добавка не може да предпази човешкия организъм от инфекция с Ковид-19. Тези препарати не са годни нито за профилактика, нито за лечение на заболяването, забранени са и всякакви рекламни послания. "Няма нито едно изследване, което да доказва ефективността на определени растения, витамини или минерали при зараза с коронавируса", се казва още в съобщението. Затова Юлия Кльокнер предупреждава, че това е заиграване със страха на хората. "Тези спекуланти не бива да пожънат успех", настоява тя.
 
В германският закон за лекарствата се казва, че на храните, към които се числят и добавките, не бива да се приписват свойства за профилактика или лечение на заболявания. По нареждане на Федералната служба за защита на потребителите и безопасност на храните всички интернет-платформи и социални мрежи трябва да следят за подобни реклами и да съобщават за тях на провинциалните власти. Само те са упълномощени да поискат премахването им.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.