Коронавирусът не се разпространява чрез месни продукти

Към момента няма нито един случай на инфекция, пренесена чрез контаминирани месни продукти

Пренасянето на Ковид-19 чрез месо и други хранителни продукти е много малко вероятно, макар и не невъзможно. Това каза говорител на Германския институт за оценка на риска след случая със заразените служители в кланицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия.
 
Към момента няма нито един случай на инфекция, пренесена чрез контаминирани месни продукти. На теория вирусът може да се прехвърли от заразен човек върху колбаси и сурово месо, особено при неспазване на хигиенните предписания, или чрез кихане, кашляне или непочистени ръце и инструменти.
Има и минимална вероятност заразата дa достигне друг човек, но само, ако той има пряк контакт с продукта, и то веднага след като той е бил контаминиран. Пренасянето на вируса става най-често през лигавиците на устата, носа и очите, чрез докосване с ръце. 
 
В същото време властите в провинция Долна Саксония съобщиха за нов случай на коронавирус в голяма кланица за птици. При проведени 50 теста 23 служители са дали положителен резултат. В предприятието работят над 1100 души, които ще бъдат прегледани през следващите дни.