Ку-треска в животновъдни ферми край Габрово

На сутрешния брифинг за разпространението на коронавирус у нас проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Центъра по заразни и паразитни болести, съобщи за огнище на ку-треска в област Габрово:

„В момента имаме сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни случая на ку-треска в област Габрово  - в селата Крамолин, Ловнидол и Съботковци".
„С PCR-тестове беше доказана ку-треска при 14 случая вчера - става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма“, посочи проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че това заболяване има симптоми, които може да са подобни на коронавирусната инфекция:
„Казвам това в рамките на брифинга, защото в началото при температурно състояние колегите лекари първо са търсили коронавирус. Не само коронавирусът предизвиква висока температура. Огнище на ку-треска  - надявам се, че ще се вземат необходимите мерки".
Ку-треската (известна още като Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип) е зооантропонозите – заболяване, което засяга не само животни, но и хора. Причинител е бактерията Coxiella burnetii, която е изключително издръжлива и остава дълго време жизнеспособна във външна среда.
Основният резервоар на заболяването (организъм, който пренася патогена, но обикновено не боледува) при домашните животни са говедата, овцете и козите. Болестотворните микроорганизми се отделят чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.
При хората около 50% от болните имат клинични прояви - треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са под 2%. След преболедуване организма изгражда продължителен имунитет.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.