Нездравословното хранене води до усложнения при заразяване с Covid-19

Американски учени в сферата на хранителните технологии стигнаха до заключението, че в САЩ 88% от населението е метаболитно неустойчиво. Това означава, че такава голяма част от населението страда от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет или преддиабетни състояния. Според учените това означава, че всички тези хора са изложени на по-висок риск от усложнения на вируса Covid-19 в сравнение с 12%, които се смятат за метаболитно здрави.
Експерти и учени в сферата на храните стигат до заключението:
От самото начало знаехме, че Covid-19 е засегнал възрастните хора повече отколкото по-младите, но сега виждаме данни, които показват, че хората с основни хронични състояния, свързани с метаболитното им здраве, също са силно засегнати. Ранните проучвания от Китай подчертават, че диабет тип 2 и хипертония най-често водят до усложнения и с коронавируса.  Освен това затлъстяването е по-рисково от белодробните съпътстващи заболявания. Причината е, че това компрометира способността на организма да се справи с инфекцията. Вече има много проучвания за връзката между метаболитното здраве и усложненията от Covid-19.“
Lancet публикува проучване миналата година, което показва, че хората, които не консумират растителна храна, плодове, ядки и семена са три пъти по-склонни да умрат преждевременно, отколкото тези, чиито диети са по-наситени с такава храна.

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар