Нов етикет за животински продукти в Швейцария

От 1 юли храните от животински произход, продавани в Швейцария и произведени без генномодифицирани организми, ще бъдат обозначавани с новия етикет "Без ГМО". Това обявиха от правителството в Берн.
 
Съответният законопроект беше гласуван още преди три години от швейцарския парламент, а правителството трябваше да изработи новите правила, при които ще се ползва новото обозначение. То ще се поставя върху продукти, добити от животни, в чиито фуражи не е имало генно модифицирани растения. Подобни етикети вече има във всички съседни на Швейцария държави.
 
Към момента все още важат старите правила, при които етикет "произведено без генни технологии" се поставя само върху местни продукти, за които в целия производствен процес не са ползвани ГМО-растения, хранителни добавки, витамини и ензими. За вносните продукти тези правила не се отнасят, което е в ущърб на швейцарското селско стопанство. С новия закон този дисбаланс е премахнат.
 
Целта на законовите промени е да се подобри информираността на потребителите и да се гарантира тяхното здраве. Освен това по този начин страната хармонизира законодателството си с това на Европейския съюз и премахва съществуващи търговски пречки. В новия закон са посочени и горни граници за някои хранителни добавки и минерали, които в прекалено големи дози биха могли да увредят здравето на хората, сред които цинк. Друга новост е задължителното посочване на производствени методи, които са забранени в Швейцария, без това да води до забрана за продажбата на такива продукти. Сега всеки такъв метод трябва да бъде обозначен с достатъчно голям шрифт. Новото правило се отнася например за яйца и пилешки продукти от клетъчно отглеждане.
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.