По-малко астма при деца на млекопроизводители

Специфична комбинация предотвратява алергиите

Деца, израснали на село, особено в кравеферми, по-рядко страдат от алергии и астма. Фактът е известен отдавна, а сега австрийски учени откриха една от причините.
 
Когато детето си играе в обора и консумира непреработено мляко, то има по-малка вероятност да получи алергия или астма. Според учените от Института по патофизиология към Медицинския университет във Виена това се дължи на специфична молекула в кравето мляко, наречена бета-лактоглобулин.
 
Става дума за протеин, отделян от кравите в млякото. При лабораторните тестове изследователите са установили, че когато този протеин е в естествено състояние, т.е. преди пастьоризацията на млякото, той е обогатен с растителни пигменти, например от свежа трева, с която кравите са хранени. Именно тази комбинация предотвратява алергиите.
 
"Антиалергичните свойства на бета-лактоглобулина се обясняват с това, че протеинът пренася пигментите направо към имунозащитните клетки в човешкия организъм и по този начин възпрепятства възпаления и други алергични реакции", обяснява ръководителката на изследването, Франциска Рот-Валтер от Медицинския университет във Виена. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.