Поръчваш кафе, оставяш данни за контакт

Подобно на други европейски държави, в швейцарските заведения ще важат строги мерки за сигурност

Швейцария е поредната страна в Европа, която постепенно премахва ограниченията, наложени заради коронакризата. От понеделник там отварят ресторанти, кафенета и барове.
 
Подобно на други европейски държави, в швейцарските заведения ще важат строги мерки за сигурност. На маса могат да седят максимум четирима души, между масите трябва да има разстояние от 2 метра или преграда, която да предотвратява евентуалното прехвърляне на вируса. Не се разрешават правостоящи посетители, нито големи компании, а след всеки клиент персоналът трябва да почиства и дезинфекцира масите и столовете.
 
Швейцария предприема и друга мярка, която засега е уникална за Европа. Всеки клиент над 12-годишна възраст трябва да предостави на управителя на заведението своите координати – име, адрес и телефонен номер. Стопанинът е длъжен да съхранява тези данни за период от две седмици и след това да ги унищожи. Забранява се ползването на личните данни на клиентите за изпращане на рекламни послания. Изключения има само за ведомствени и ученически столове.
 
Целта на тази мярка е да се улеснят здравните власти, в случай, че някой от посетителите на дадено заведение се окаже с положителна проба за Ковид-19. Предоставените данни ще позволят издирването на евентуални контактни лица, тестването и евентуалното им поставяне под карантина.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.