Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно

Снимка:

Експертите предвиждат голям интерес към производството на млечни продукти от мобилни мандри

Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно – малки количества млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите млекопреработвателни предприятия. Промени в наредбата за директни продажби ще позволят сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище, пише в. „24 часа“.

И сега някои ресторанти продават домашно сирене, но те рискуват глоба от агенцията по храните, тъй като според действащото законодателство млечни продукти за продажба могат да се правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.

Новите правила обаче допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар. мобилни мандри. Те са новост за България, но от години се ползват в Швейцария.

Мобилната мандра ще бъде на колела и може да се закача за автомобил и на практика ще следва стадото по пасищата. Прясно издоеното мляко веднага ще се преработва, което ще запазва качеството му високо. Експертите предвиждат голям интерес към производството на сирене и кашкавал от мобилни мандри във високопланинските райони. 

Контролът върху продуктите, направени на място, ще се прави от съответната областна дирекция по безопасност на храните. За всяко местене на мобилната мандра инспекторите трябва да бъдат уведомени. Предвидено е и на всеки 15 дни животновъдите да носят проби от млякото за лабораторни анализи.