1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производител в категорията био и еко продукти с награда от „Произведено в България"

Производител в категорията био и еко продукти с награда от „Произведено в България"

Снимка:

Осем български фирми, участници в изложението, получиха тазгодишните призове

Наградите „Златен лъв“ и „Сребърен лъв“ за участници в изложението „Произведено в България” тази година бяха връчени на осем фирми. Церемонията по награждането се състоя в зала „Универсиада”, която за втори път е домакин на изложението. Призовете бяха разделени в четири различни категории.

Първият носител на награда в новата за изложението категория за био и еко продукти стана бургаската фирма „Тонеш” с предлаганата на щанда й козметичната серия „Роза Дамасцена”.

„Златен лъв” в категорията „Хранителни стоки и напитки” получиха две фирми – „Голямо Враново Инвест” АД, производител на свинско месо и „Франс интернасионал Алимантер- ФИАЛ” ООД, награден за червеното купажно вино „Даробас”. От козметичния бранш със „Златен лъв” бяха отличени „Българска роза” АД-Карлово и пловдивската фирма „Кокона”.

Призът „Сребърен лъв” беше връчен на фирма „Пчелари Веселин и Константин Илиеви”- Плевен, която произвежда серия пчелни продукти като хранителни добавки с лечебна насоченост. От тексителния бранш приза „Сребърен лъв” получиха „Златев-БГ” ООД, Варна и ЕТ „Делян Николов-Стела”, Русе.

Над 170 са фирмите, които участват в ежегодния панаир за български стоки. Тази година се наблюдава спад в някои от традиционните български производства заради кризата и липсата на стимули в отделни сектори.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов алармира за необходимостта от по-малко процедури, по-лесен достъп до пазара и по-целенасочена помощ за тези производители за реализация на стоката им като износ. "Разбира се, Търговската палата действа за това, но е необходимо държавата да концентрира още ресурс в тая посока", отбеляза Симеонов.

Изложението ще бъде отворено за посетители до 2 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.