3,5 млрд. долара за белите фермери в Зимбабве

До края на ХХ век бившата британска колония беше житницата на Африка

3,5 милиарда долара ще изплати правителството на Зимбабве на фермери с бяла кожа, чиито земи бяха отчуждени преди две десетилетия. Историческото споразумение, което слага край на 20-годишните съдебни битки, беше подписано от президента на страната.
 
До края на ХХ век бившата британска колония беше житницата на Африка. Тогавашният президент Робърт Мугабе започна поземлена реформа, за да промени собствеността на земята, наследена от колониалната епоха. Фермите на белите земевладелци бяха отчуждени без обезщетение и раздадени на хора без опит в селското стопанство. Стигна се и до насилие, когато белите биваха прогонвани от фермите си. В резултат производството се срина, и сега Зимбабве е сред най-бедните държави в света.
 
Според правителството в Хараре предвидените за изплащане милиарди няма да са обезщетение за отчуждените селскостопански площи, а за изградената от предишните собственици инфраструктура – пътища, напоителни системи и т.н. За да събере парите, страната ще пусне държавни облигации, а белите фермери ще получат сумите на два транша – първата половина в рамките на една година, а останалата част – след пет години.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.