4 държави в ЕС получават помощ от 279 млн. евро

Вижте кои са те

Общо 279 милиона евро ще получат Австрия, Италия, Испания и Португалия от Европейския фонд за солидарност, за да се справят с последствията от природни бедствия, сполетели ги през миналата година. Това реши Бюджетната комисия в Европарламента.
 
Най-голямата сума, 211 милиона, ще получи Италия, определиха депутатите. През октомври и ноември 2019-та почти цялата страна пострада от тежки метеорологични условия, достигнали своя връх в опустошителното наводнение на Венеция.
 
За Испания са предвидени 57 милиона евро. Мадрид трябва да се справи с последствията от проливните дъждове през септември, довели до наводнения в четири региона в югоизточната част на страната.
 
Месец по-късно Азорските острови, които са част от Португалия, бяха засегнати от урагана Лоренцо, който причини щети за милиони евро. Сега Брюксел отпуска над 8 милиона евро за премахването на щетите.
 
През ноември сериозни наводнения имаше и в две австрийски провинции. Виена получава над 2 милиона.
 
За да могат страните да получат средствата, плащането трябва да бъде одобрено и в пленарната зала на Европарламента.
 
Европейският фонд за солидарност беше създаден през лятото на 2002 година, след като големи части от Централна Европа пострадаха от наводнения. Оттогава заради наводнения, земетресения, горски пожари, бури и суша Фондът е изплатил повече от 5 билиона евро на общо 24 държави.