Бразилия влезе в конфликт с Г-7

Жаир Болсонаро

Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро отказа предложената от Г-7 помощ за гасенето на пожарите в джунглата. Седемте най-големи икономики в света предложиха 20 милиона долара финансиране за полетите на пожарникарските самолети.

В интервю за бразилски медии шефът на кабинета на Болсонаро каза, че страната му няма да приеме парите. Вместо това те предлагат с тези 20 милиона Европа да възстанови собствените си гори.

На срещата си в Биариц държавните и правителствени ръководители на страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат средствата, с които Бразилия веднага да започне гасенето на пожарите от въздуха. От канцеларията на Болсонаро отговориха, че Франция и другите държави трябва да се погрижат първо за собствените си проблеми, а не да проявяват колонизаторски манталитет.

Бразилските атаки срещу Еманюел Макрон придружаваха цялата среща на Г-7, след като френският президент включи темата за пожарите в региона на Амазонка в дневния ред. Жаир Болсонаро обвини Макрон, че търси евтини сензации и че инструментализира бедствието, за да трупа дивиденти. В Биариц Макрон нарече джунглите в Южна Америка "обща ценност" за цялото човечество и призова международната общност да поеме своята отговорност. Това предизвика гневна реакция от страна на Болсонаро, който смята, че Франция нарушава суверенитета на Бразилия.