БЮДЖЕТ: ЕК ще представи ново предложение

На 27 май Европейската комисия ще представи ново предложение за многогодишната финансова рамка за новия програмен период от 2021 до 2027 година

Преработката на проекта се налага заради коронакризата, обясни председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Преди 2 години Комисията беше предложила директните плащания в селското стопанство да се съкратят с 5 процента, а парите за Програмата за селските региони да бъдат намалени с 12 на сто.

При срещата на върха през февруари тази година това предложение беше отхвърлено, затова фон дер Лайен сега предприема нов опит. В проекта са предвидени значително повече средства за възстановяване след коронакризата. От това увеличение ще могат да се възползват и фермерите, изпаднали в затруднения. С допълнителните средства, които ще бъдат предоставени под формата на субсидии и кредити, стопаните ще могат да изпълнят изискванията за опазване на климата и околната среда, посочи фон дер Лайен. Не е изключено идеята за съкращения на директните плащания да отпадне, посочи тя и напомни, че въпреки всичко аграрните субсидии трябва да са в съответствие със Зелената сделка. 

 

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар