Член 137 и кандидатстването на фермите без регистрация, обмисля се компромис

доц. Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите

Работи ли МЗХГ по проблемния член 137 от ЗВМД?

Продължаваме да следим темата за спорния член 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Както ви съобщихме вече, тече прием по подмярка 4.1, а липсата на удостоверения по този член се оказва съществена пречка. Какво казаха от Земеделското министерство?
Както стана ясно, Министерство на земеделието, храните и горите е заложило изискване за наличие на удостоверение за съответствие с изискванията по този член. То трябва да е валидно при кандидатстването по всички схеми на директни плащания, национални доплащания и обвързана подкрепа за животни през Кампания 2020 . Проблемът идва от там, че по-голямата част от овцевъдните и козевъдните ферми в страната не могат да отговорят изискванията, заложени в чл. 137 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Темата коментирахме със заместник министъра на земеделието Янко Иванов.
„Оказа се, че през годините на този наш дълъг преход една част заварени стари селскостопански сгради, те са променяли предназначението и по самия ЗУТ (Закон за устройство на територията) и тези строени до 1990 година трябва да се приведат в съответствие. Една част са го направили, други не и сега за да озаконят обектите, на някои места им искат сериозни такси."
Проблемен за животновъдите се оказва всъщност Закона за устройство на територията, а не ветеринарномедицинските изисквания. За официално разрешение често се оказва необходимо условие обектът да се разруши и изгради отново. От друга страна различните общини изисквали различни такси на квадратен метър за промяна на статута на обекта. Междувременно вече тече прием по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства. Ще могат ли да кандидатстват и нерегистрираните по член 137 ферми? Янко Иванов:
"В тази посока се мисли как да им дадем възможност да кандидатстват сега, а после да изпълнят изискванията. Най-големият проблем са тези, които трябва да променят предназначението. Така или иначе стои на дневен ред, не сме го загърбили и ще му намериме решение.“ 
Животновъдите ще могат да изкажат мнението си за член 137 в периода 16 до 18 юли. Тогава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ще проведе работни срещи с овцевъди и козевъди в шест областни града.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.