Да има децентрализация на новата ПРСР

Предложението идва от „Обединени земеделци“

Децентрализация на Програмата за селските райони през новия програмен период. Предложението е на „Обединени земеделци“. Целта е по-равномерно разпределение на европейското подпомагане.

Необходими са регионални програми, които да бъдат финансирани по линия на Общата селскостопанска политика. Виждаме, че както работи сега една национална ПРСР, оказва се има браншове и земеделски производители от определени региони, които по-трудно достигат до европейското подпомагане. Затова ние настоявахме да се мисли за възможността да има няколко регионални програми за развитие на селските райони. На този етап министерството поддържа позицията да има една национална програма в следващия период след 2021-ва година. Важно е приоритетите, които ще залегнат в Стратегическия план, да бъдат изпълнени със съдържание, което да ги прави достъпни и да удовлетворява всички земеделски производители“, коментира за Агро ТВ председателят - Петя Ставрева.

Друго нещо, за което настояват от „Обединени земеделци“, е по-голяма подкрепа за младите фермери.

Това е изключително важно. В цяла Европа се отбелязва колко малко са младите фермери и има нужда да приобщим повече млади хора към земеделския бизнес. Специфичната подкрепа, която се предвижда за младите земеделски производители, за тяхното мотивиране и подкрепа, е ключова в бъдещата ОСП.

Повишаването на квалификацията на заетите в бранша е друго важно нещо, на което е необходимо да се обърне повече внимание, според Петя Ставрева.