Депутатите настояват за подкрепа за фермерите в ЕС

Брюксел предлага на стопаните гарантирани от Съюза заеми в размер на до 200 000 евро

Европейският съюз спешно трябва да предприеме мерки в подкрепа на фермерите, за да могат те да продължат да доставят хранителни продукти по време на пандемията и след това. Такова искане поставиха депутатите от Аграрната комисия в Европарламента пред агрокомисар Януш Войчеховски.
 
Редица народни представители поздравиха мерките, въведени досега от Комисията с цел облекчаване на последствията от коронавируса. Брюксел предлага на стопаните гарантирани от Съюза заеми в размер на до 200 000 евро за покриване на текущи разходи, прехвърляне на неизползвани средства от други фондове, по-малко физически проверки във фермите, както и предварително изплащане на по-голяма част от директните плащания.
 
Това обаче не е достатъчно, смятат повечето членове на Аграрната комисия в Европарламента. Затова те призоваха комисар Войчеховски да се застъпи за пазарни интервенции, като например подкрепа за частното складиране, и да активира кризисния резерв, за да помогне на най-пострадалите сектори в селското стопанство.
 
В края на март Аграрната комисия изпрати писма до Януш Войчеховски и хърватската земеделска министърка Мария Вучкович със същите искания. Няколко дни след това се състоя и първото обсъждане на възможните мерки, в което участваха агрокомисарят, както и координаторите на политическите групи, представени в Аграрната комисия на Европарламента.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.