Десислава Танева отговаря на въпроси по актуални теми пред депутати

Кабинетът одобри проекта на България за двете стратегии на Европейския съюз - „От фермата до трапезата“ и стратегията за биоразнообразието. По-късно днес земеделският министър Десислава Танева отговаря на актуални въпроси в рамките на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание. България ще има възможност да програмира извънредна мярка COVID-19 за близо 100 млн. лв по Програмата за развитие на селските райони, стана ясно на заседанието. 

На първия съвет на министрите предложението на България е прието резервирано. На втория - то получава подкрепа, коментира Танева пред депутатите от Комисията.

На последния съвет това наше предложение ЕК го предложи на Европарламента. Много съм благодарна на държавите членки, които подкрепиха България. Последното решение на Европарламента е това предложение да мине по ускорена процедура, което означава края на юни. Бюджетът на тази мярка да може да бъде до 2% от бюджетите на съответната страна. България ще има възможност да програмира такава извънредна мярка за близо 100 млн. лв. Комисията е предложила тавани за земеделските стопани и малките и средни предприятия. Чакаме края на юни процедурата да приключи“, обясни министърът.

Розопроизводителите ще бъдат потенциални бенефициенти на компенсаторната мярка.

При тях е изключително ясен размерът на намаление на доходите. В момента по всички статистики, с които все още разполагаме, но ние сме в началото на реколтната година, най-голяма загуба имат производителите на рози, най-голям срив на цената“

Градозащитата в България, високата смъртност на пчелите и индикативкият график бяха другите теми, които депутатите засегнаха по време на заседанието. Междувременно от земеделското ведомство информираха, че стартират приеми по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на стойност 17 млн. лв.