ЕК отлага френското предложение за обозначение на произхода на пчелния мед

Франция не е единствената държава, която настоява за промени в регулацията за обозначение

Европейската комисия отхвърля френското искане за обозначение на произхода на пчелния мед. Брюксел поиска земеделското министерство в Париж да преразгледа внесения за одобрение проект, което ще забави влизането му в сила.

Към момента Европейският съюз няма изискване произходът на меда да бъде специално упоменат на етикетите. Затова на бурканите, продавани във Франция, е изписано, че медът е произведен в страната, въпреки че съдържанието в повечето случаи идва от други държави.

Статистиката показва, че 80 процента от консумирания в страната мед е внос, най-вече от Китай. Този факт обаче почти не се споменава върху етикетите и това всъщност означава, че потребителят не получава точна информация.

Затова правителството в Париж смята да въведе нови правила, с които пчелният мед да стане проследим. Проектонаредбата предвижда на етикета да се изписват всички страни, в които е добит медът, съдържащ се в съответната опаковка. Така предлаганите във Франция буркани биха се отличавали от досегашните изисквания на Брюксел, според които е достатъчно да се посочи, че съдържанието е "смес от пчелен мед с произход от Европейския съюз", или "смес от мед с извъневропейски произход". Третият разрешен вариант гласи: "смес от мед с европейски и извъневропейски произход".

Тъй като френският проект за обозначение засяга вътрешния пазар на Съюза, той трябва да бъде одобрен от Брюксел. В планираната наредба е записано, че на етикета трябва да са изредени всички държави на произход, в низходящ ред според количеството. Ако медът от дадена страна е повече от 20 процента, то нейното име трябва да бъде подчертано. Според Европейската комисия именно последната точка е несъвместима със сегашните правила. Затова проектът е върнат за доработване.

Франция не е единствената държава, която настоява за промени в регулацията за обозначение на пчелния мед. Подобни искания са отправили Испания и Португалия. Усилията на Париж за нови правила срещат съпротивата на други страни членки, които предпочитат на техните опаковки да пише "мед от ЕС".

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар