ЕК представя "От фермата до вилицата" на 20 май

Редица фермерски организации и депутати от Европарламента настояват старта на стратегията да бъде отложен заради коронакризат

Въпреки съпротивата на част от селскостопанския бранш, Европейската комисия държи на своята стратегия "От фермата до вилицата", която трябва да направи сектора по-поносим за климата. Официалното представяне на начинанието ще бъде на 20 май.
 
Редица фермерски организации и депутати от Европарламента настояват старта на стратегията да бъде отложен заради коронакризата. Европейската комисия смята обаче, че климатът не може да чака, така че планът ще продължи да се изпълнява. Според заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс няколкото поредни суши в Европа показват съвсем ясно, че са необходими спешни мерки, очертани и в стратегията. В изказване пред Аграрната комисия на Европарламента Тимерманс изтъкна, че след отшумяването на пандемията хората ще са готови да харчат повече средства за храни, като в същото време ще търсят все по-целенасочено местни продукти. В резултат вносът от трети страни ще намалее и Европа ще стане по-независима.
 
Въпреки по-високите изисквания, пред които аграрният сектор ще бъде изправен заради стратегията, засега не е ясно дали Брюксел е готов да увеличи субсидиите. По думите на Тимерманс Комисията все още обсъжда многогодишната финансова рамка и чак след края на дебатите ще може да се каже как ще изглежда финансирането.
 
Отлагане на стратегията "От фермата до вилицата" поискаха най-вече народните представители от Аграрната комисия в Европарламента. Те смятат, че коронакризата оказва голям натиск върху фермерите и че не е справедливо да се налагат допълнителни ограничения точно в този момент.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.