ЕК улеснява трансграничния превоз на храни

Новите европейски правила за взаимното признаване на стоки предвиждат свободната продажба на продукти в рамките на вътрешния пазар, когато тази продажба е законна

По-опростени правила за трансграничния транспорт на  селскостопански продукти и храни предлага Европейската комисия. За свободна търговия в този сегмент се изказаха и земеделските министри на страните от Г20.
 
Цел на новите правила, оповестени от Брюксел, е да се гарантира снабдяването с хранителни продукти за всички страни от Европейския съюз по време на коронакризата, като пазарни рестрикции се допускат само в извънредни случаи. За това се споразумяха и министрите от Г20, които в обща декларация изтъкват, че ограниченията за износ на определени продукти трябва да са прозрачни, временни и да отговарят на правилата на Световната търговска организация. Такова ограничение въведе наскоро Русия, също член на Г20, когато в края на март обяви, че до края на сезона ще изнесе много малко зърно, с което причини сериозни сътресения на пазара.
 
Новите европейски правила за взаимното признаване на стоки предвиждат свободната продажба на продукти в рамките на вътрешния пазар, когато тази продажба е законна. Принципът важи само за стоки, за които на европейско ниво няма хармонизирани правила. Това не се отнася за препарати за растителна защита, за които в Съюза има собствен регламент.
 
"Силният вътрешен пазар е най-добрият европейски инструмент, който ще ни помогне да излезем от кризата с Ковид-19", каза по този повод комисарят за вътрешна търговия Тиери Бретон.