1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП гласува срещу вноса на нови сортове царевица, рапица и памук

ЕП гласува срещу вноса на нови сортове царевица, рапица и памук

Има много въпроси относно влиянието на тези растения върху имунната система на човека

С голямо мнозинство Европейският парламент гласува редица резолюции, с които отхвърля издаването на разрешение за внос на генно-модифицирани сортове царевица, рапица и памук. Резолюциите обаче нямат правно обвързващ характер. Инициативата дойде от групата на Зелените.

В документите народните представители настояват за по-строги правила при издаването на лицензи, както и за по-демократичен процес при взимането на решенията. Въпросните нови разновидности царевица са резистентни срещу различни хербициди или произвеждат собствени инсектициди. Според противниците на генното инженерство, едно от растенията съдържа ген, който изработва резистентност срещу антибиотици. Друг сорт е манипулиран така, че да произвежда повече биомаса. Въпреки протестите от страна на много държави, Европейската комисия смята да издаде разрешителните за внос.

"С тези резолюции Европейският парламент показва, че сегашната система за оценка на риска от генно-модифицирани растения не е достатъчно сигурна. Не са изследвани например ефектите от комбинации на различни култури, нито какви следи от хербициди остават в почвите. Има и много въпроси относно влиянието на тези растения върху имунната система на човека", твърдят от групата на Зелените в Европарламента. "Производителите на тези сортове не са доказали, въпреки изискванията на Европейската комисия, че растенията са достатъчно безопасни, за да могат да се използват като храни и фуражи", се казва в гласуваните резолюции.

Не за пръв път Европейският парламент се изказва срещу вноса на генно-модифицирани растения. За последните 3 години той е приел 31 подобни резолюции, останали без последствие.

Междувременно, служители на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол в Псковска област откриха 5 партиди с фуражи, съдържащи непосочени на етикета генетично променени компоненти. Изследваните проби показали несъответствие с ветеринарно-санитарните изисквания. В пробите са открити генно-модифицирани организми от растителен произход на генетично променена соя, като общото съдържание на 3-те използвани неразрешени сорта е между 5 и 10 процента от цялото количество. При това положение ръководителите на областното управление на руското ведомство са взели решение стоката да бъде върната на производителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.