ЕП настоява Андрей Бабиш да се оттегли от всички фирми

Чехия няма достатъчно добре функционираща система за противопоставяне на подобни конфликти на интереси

Чехия трябва да създаде система, която да опази европейските фондове от конфликт на интереси, а министър-председателят Андрей Бабиш е длъжен в най-кратки срокове или да прекрати участието си във всички фирми, или да се оттегли от държавната служба. Това поискаха депутатите от Комисията по бюджетен контрол в Европарламента.
 
Комисията е установила, че Андрей Бабиш неправомерно е получавал европейски средства чрез ръководения от него фирмен конгломерат, чиято дейност е в сектора на селското стопанство.
"Министър-председателят на една държава, или членовете на правителството й не могат да бъдат собственици на компании, които са бенефициери на субсидии от европейския бюджет", се казва в доклада на Комисията по бюджетен контрол. Затова народните представители призовават чешкия премиер да продаде своя бизнес, или да подаде оставка от поста.
 
Освен това Чехия няма достатъчно добре функционираща система за противопоставяне на подобни конфликти на интереси, констатират депутатите. Този пропуск трябва да бъде премахнат възможно най-скоро, а всички лица, заемащи публични длъжности, да декларират финансовото си състояние и евентуално участие в частни компании.
 
В друга точка на доклада се настоява собственици на малки селскостопански площи да бъдат третирани наравно с големите аграрни компании, когато става дума за продажба на държавни земи.  
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар