1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС и МЕРКОСУР се споразумяха

ЕС и МЕРКОСУР се споразумяха

Най-голямата в света зона за търговия обхваща 760 милиона потребители

20 години след началото на преговорите Европейският съюз и страните от МЕРКОСУР се споразумяха за договор за свободна търговия. Новата зона за търговия без ограничения е най-голямата в света и обхващаща 760 милиона потребители. Силна критика има срещу безмитния внос на говеждо месо, като най-недоволни са животновъдите в Ирландия.


Фермерите в Ирландия се опасяват, че пазарът ще бъде наводнен с евтино месо, което е от животни, третирани с хормони, или е произведено не по европейските стандарти. На тези упреци агрокомисар Фил Хоган отговори, че спазването на изискванията е гарантирано, като за говеждото месо и в бъдеще ще има определена квота, а всичко, което надвишава това количество, ще бъде обмитявано. Същото ще важи и за захарта. По отношение на квотата за говеждо месо Хоган изтъкна, че тя ще се разпределя между четирите държави от МЕРКОСУР, като Брюксел няма да се намесва. Общото количество възлиза на 99 хиляди тона годишно. То ще бъде достигнато постепенно в рамките на 5 години, а сегашните квоти, дадени на отделни южноамерикански държави, ще бъдат приспаднати. Това означава, че в крайна сметка Европа може да внася далеч по-малко от договорените 99 хиляди тона, изтъкна комисарят.

От друга страна падат вносните мита за европейски млечни продукти и вино, което дава шанс на производителите в Съюза да увеличат износа си.

"Преговорите продължиха дълго и бяха много трудни, но на края постигнахме исторически успех", каза Сесилия Малмстрьом на пресконференция в Брюксел след подписването на споразумението. Хоган беше по-сдържан в своята оценка и сподели: "Договорът с МЕРКОСУР е балансиран и ще даде и на двете страни нови възможности за развитие на търговията, полза от него ще имат и европейските фермери".

По думите му най-големият плюс за европейския селскостопански сектор е, че договорът гарантира спазването на европейските географски означения и отваря нови пазари за продуктите, произведени на Стария континент. Въпреки това стопаните в Европейския съюз ще трябва да се примирят с редица компромиси, направени от Комисията. "Даваме на страните от МЕРКОСУР право на достъп до нашите пазари, като в същото време трябва да опазим нашите чувствителни сектори", посочи Хоган.


Предстои договорът да бъде ратифициран от парламентите на всички държави в Европейския съюз, както и от Европейския парламент. Опитът със СЕТА, споразумението с Канада, показва, че този процес отнема доста време. В Брюксел не очакват той да приключи преди края на следващата година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.