ЕС иска да затвори външните си граници

Освен това Комисията настоява хора, заболели от вируса, да не бъдат връщани от граничните пунктове

В борбата с пандемията от коронавирус Европейската комисия предлага да се затворят външните граници на Европейския съюз и да се ограничат пътуванията на граждани от трети страни. Изключение ще има за хора с валидни визи за пребиваване, лекари, сестри и санитари, научни работници и експерти, поясни председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен по време на видеоконференция с държавните и правителствени ръководители от Г7. Окончателното решение за затваряне на границите ще бъде взето при следващи разговори.
 
Преди няколко дни Европейската комисия смяташе, че ограниченията за пътуване в рамките на Шенгенското пространство не са подходяща мярка за предотвратяване на разпространението на вируса. Опитите й да убеди страните членки, се оказаха без резултат, след като до понеделник седем държави затвориха границите си. Затова Комисията публикува нови правила за граничните проверки. В тях изрично се подчертава, че ограниченията не бива да дискриминират гражданите. Това означава, че всяка страна ще е длъжна не само да приема своите, но и други граждани от Съюза, както и тези, които минават транзит на път за родината си. В Австрия вече искат медицинско удостоверение, което да показва, че лицето не е болно.
 
Освен това Комисията настоява хора, заболели от вируса, да не бъдат връщани от граничните пунктове. Вместо това те трябва да бъдат тествани и изолирани, независимо от коя страна на границата. Това се прави с цел да се избегнат големи задръствания и да се пропускат по-лесно товарните автомобили, пренасящи храни и други необходими продукти.
 
Според член 28 от Шенгенския кодекс за границите всяка страна има правото да въведе паспортен контрол в случай на "сериозна заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност". Първоначално тази мярка важи за 10 дни, но може да бъде удължена до максимум три месеца. При всяко удължаване на срока съответната държава е длъжна да се консултира с Комисията.