ЕС отпуска 250 млн. евро за следващата учебна година по Училищно мляко и Училищен плод

Най-голямата сума от над 35 милиона евро ще получи Германия

През следващата учебна година страните в Европейския съюз ще разполагат с общо 250 милиона евро за програмите "Училищно мляко" и "Училищен плод". От Брюксел съобщиха, че 145 милиона евро са предвидени за плодовете, а останалите 105 милиона са за мляко.
 
Европейската комисия пояснява също така, че програмите ще са придружени с педагогически мерки, които да информират учениците за селското стопанство, за производството на мляко и плодове, както и за начините на здравословно хранене.
 
Най-голямата сума от над 35 милиона евро ще получи Германия, която е с най-голямо население. За Франция са предвидени 35 милиона и 100 хиляди евро, от които 17 милиона за мляко. Във Федералната Република млечните продукти ще бъдат на стойност близо 11 милиона евро. Третата най-голяма сума е предвидена за Италия. Тя ще разполага с почти 30 милиона евро, от които 20 милиона за плодове. За България са предназначени малко над 2 и половина милиона евро за плодове и един милион и 145 хиляди евро за мляко.
 
В свое изявление агрокомисар Януш Войчеховски подчерта, че в контекста на коронакризата е изключително важно децата в Европейския съюз да знаят откъде идва храната, която консумират. 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.