1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС отпуска на Италия 32 млн. евро заради птичия грип

ЕС отпуска на Италия 32 млн. евро заради птичия грип

В резултат на предпазните мерки много ферми за яйца и птиче месо претърпяха щети

Извънредна финансова помощ в размер на 32 милиона евро отпуска Европейският съюз на италианските птицевъди заради щетите, нанесени от птичи грип през 2017 и 2018 година. Средствата ще бъдат допълнени от италианската хазна.

45 случая на птичи грип бяха регистрирани в Италия между 1 октомври 2017 и 30 юни 2018 година. Бяха засегнати стопанства, които отглеждат патици, пуйки и кокошки. Тогава властите на Апенинския полуостров предприеха всички необходими мерки за контрол и наблюдение и така предотвратиха още по-мащабно разрастване на епидемията. 

В резултат на предпазните мерки много ферми за яйца и птиче месо претърпяха щети, след като много животни бяха умъртвени. Бяха издадени и забрани за продажба на месо и яйца, извеждането на птиците на открито беше също под възбрана, имаше строги ограничения за предвижването на животните и тяхната обработка.

Извънредната помощ, която Брюксел сега отпуска в рамките на пазарната организация на Общата селскостопанска политика, ще бъде разпределена между пострадалите ферми. Държавният бюджет на Италия ще отпусне същата сума, така че общата помощ ще бъде в размер на малко над 64 милиона евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.