„Европейска седмица на мобилността " 2020

От българска страна национален координатор на кампанията е Министерството па околната среда и водите

От 16 до 22 септември 2020 г. ще се проведе ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ), която се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".

От българска страна национален координатор на кампанията е Министерството па околната среда и водите. В основата на инициативата е заложен принципа за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща да намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

През последните години кампанията се радва на все по-голям интерес, като в нея се включват над 2500 града, сред които и от много български общини. Всяко издание е насочено към определена тема свързана с устойчивата мобилност, като през 2020 г. тема е „Чиста мобилност за всички“, под мотото „Избери как да се придвижиш".

Oтворена e платформата за регистрация за участие на общините в Европейската седмица на мобилността за 2020 г. и регистрацията може да бъде направена чрез официалната интернет страница на следния адрес: https://registration.mobilityweek.eu/login.php?lang=bg

Всяка община има възможността да участва в кампанията с изпълнението на един, два или или трите критерия:

  • организиране на мероприятия по време на седмицата 16-22 септември;
  • въвеждане на една или повече постоянни мерки, които да спомогнат прехода от личен автомобил към екологичен начин на придвижване;
  • провеждането на Ден без автомобили, когато една или повече улици биват затворени за движение на автомобили и ги отварят за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт, който се препоръчва да бъде организиран на 22 септември - Световния ден без автомобили.

Могат да бъдат организирани информационни кабини, улични игри, публични лекции и други, като целта е насърчаване използването на обществения транспорт, колоезденето и ходенето пеша.

За да бъдат възнаградени усилията на градовете, включили се и в трите инициативи, са предвидени и награди (за големи общини- с повече от 50 000 жители и за малки общини с под 50 000 жители).

Информация за начина на кандидатстване за Наградата предстои да бъде публикувана на интернет страницата на кампанията http://www.mobilityweek.eu/. Победителите в двете категории печелят рекламно двуезично видео - на английски и на националния им език, с което се популяризират техните постижения, свързани с устойчивата градска мобилност.

Полезни помощни материали за организирането на мероприятията на общините участници в кампанията, са публикувани на интернет страницата на ЕСМ на адрес https://mobilitYweek.eu/campaign-resources-for-2020/

Още една възможност за подобряване на градската мобилност е участие в кампанията „Планиране на устойчива градска мобилност" (SUMP), за което се присъжда отделна награда в контекста на ЕСМ. Повече информация може да бъде намерена на http://www.mobilityweek.eu/sump-award/

От тази година ще бъде връчвана и награда за пътна безопасност в градска среда в контекста на ЕСМ, която цели да подчертае усилията на местните власти в осигуряването на безопасни условия на пътя в градовете. Още информация на https://mobilityweek.eu/urban-road-safety-award/.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.