Европейски зелен пакт — намаляване на емисиите с най-малко 55 % до 2030 г.

До следващото лято Комисията ще преразгледа всички законодателни актове на ЕС в областта на климата и на енергетиката

Европейската комисия предлага да се увеличи целта за намаляване на емисиите до 2030 г. от 40 % на най-малко 55 %. По този начин ЕС ще поеме по пътя към неутралност по отношение на климата до 2050 г. и ще изпълни задълженията си по Парижкото споразумение. Механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите ще помогне да се гарантира, че и други ще последват примера на Европа.

До следващото лято Комисията ще преразгледа всички законодателни актове на ЕС в областта на климата и на енергетиката, за да ги направи „подходящи за 55“.

Освен това председателят Фон дер Лайен обяви, че 30 % от средствата в размер на 750 милиарда евро за #NextGenerationEU ще бъдат набрани чрез „зелени“ облигации. А 37 % от средствата ще бъдат инвестирани в целите на инициативата Европейски зелен пакт, включително във „водещи“ европейски проекти — водородна стратегия, екологосъобразно строителство и един милион електрически зарядни точки.

Тя призова за нов европейски „Bauhaus“ като платформа за съвместна работа между архитекти, инженери и проектанти, с която да се даде старт на архитектурния стил на нашето време, който отразява стремежите ни да превърнем Европа в първия неутрален по отношение на климата континент.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.