Германия разреши наемането на бежанци

От облекчената процедура могат да се възползват кандидатите за убежище, които все още са в процес на одобряване

Властите в Германия отстъпиха пред искането на земеделското министерство и допуснаха наемането на бежанци и граждани от трети страни за сезонни работници.
 
Разрешението е издадено от Федералната агенция по труда и дава възможност за наемане на сезонни работници в селското стопанство през периода от 1 април до 31 октомври тази година. Това облекчава пазара на труда и означава, че вече няма да е необходимо издаването на индивидуални разрешителни за всеки отделен случай. Така работодателите в земеделието ще могат по-бързо да намерят и назначат нужната им работна ръка..
 
От облекчената процедура могат да се възползват кандидатите за убежище, които все още са в процес на одобряване, както и такива, които имат минимум три месеца право на престой във Федералната Република. Разрешението се отнася и за граждани на трети страни с право на престой, но без право на работа.
 
Според министерството на Юлия Кльокнер новите правила ще помогнат не само на стопаните, но и на лицата от трети страни, които досега са работели в ХОРЕКА-сектора. След затварянето на хотелите и ресторантите тези хора са безработни, но сега ще могат да получат временно работно място, без да се налага да подават нови молби в Агенцията по труда.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.