Големи очаквания за германското европредседателство

Климатичните цели на Европейския съюз трябва да бъдат много по-амбициозни, смята председателят на Комисията по околна среда в Европарламента. Той очаква Германия да наложи по-голямо намаляване на вредните емисии.
"Нуждаем се от силно европредседателство в лицето на германския канцлер Ангела Меркел, за да постигнем съгласие по целите за намаляване на емисиите", каза Паскал Канфéн ден преди Германия на 1 юли да поеме председателството на Европейския съвет. Според френския депутат държавите членки биха могли да постигнат компромис за 55 процента намаление спрямо 1990 година.
Към момента Съюзът има за цел до 2030 година да редуцира парниковите газове с 40 на сто в сравнение със стойностите отпреди 30 години. Ангела Меркел от своя страна е готова да подкрепи 50 до 55 %, но в същото време настоява за ново разпределение на задълженията и отговорностите в Европа. Народните представители в Европарламента натстояват за още по-амбициозната цел от 65 на сто.
 
Очакванията за следващите шест месеца спрямо Берлин са огромни. До края на годината трябва да има решение не само за следващия многогодишен европейски бюджет, но и за възстановяването на икономиката след коронакризата. Освен това на дневен ред са търговският договор с Великобритания, както и опазването на климата и дигитализацията.
 
В Германия исканията, отправени към Меркел, също не са за подценяване. Работодателите настояват за по-добра конкурентоспособност на Европейския съюз на международните пазари, младежки организации призовават за по-добри грижи за младите в Европа, а природозащитници искат по-справедлива търговия със страните от третия свят и по-голям ангажимент за спазването на човешките права в тези държави.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.