ХоРеКа секторът в Австрия отваря на 15 май

Правителството във Виена цели не само да подпомогне бизнеса, но и местните фермери,

Нови правила за заведенията за хранене и хотелите въвежда Австрия от 15 май. Така при спазването на определени условия ресторантите, кафенетата и страноприемниците ще могат да възстановят дейността си, съобщи Елизабет Кьостингер - министър на земеделието, храните и туризма.
 
С постепенното отваряне на хорека сектора правителството във Виена цели не само да подпомогне бизнеса, но и местните фермери, чиито пазари са се свили вследствие на коронакризата, каза Кьостингер.
 
Предвидено е ресторантите да заработят от 15 май, като работното им време се ограничава до 23 часа. На една маса са разрешени най-много четирима възрастни, заедно с техните деца. Между масите задължително трябва да има разстояние от един метър, а сервирането на храни и напитки на бара остава забранено. Персоналът трябва да носи маски, за клиентите това не важи. Желателно е посетителите да правят предварителни резервации, за да не се получава струпване.
 
"Отваряйки заведенията и малките хотели, които ще заработят от 29 май, ние даваме възможност на повече семейни ферми да пласират продукцията си. Особено тези, които работят в секторите месо и зеленчуци, пострадаха сериозно от липсата на доставки за ресторантите", поясни Кьостингер. По данни от миналата година 46 процента от говеждото месо, 54 на сто от свинското и 50 процента от пилешкото се консумират именно извън домакинствата. Същото се отнася и за една четвърт от яйцата, 20 процента от млякото, близо една трета от маслото и 38 на сто от картофите, произведени в страната. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.