ИАСРЖ възстановява породата българско червено говедо

Българската агенция по селекция и репродукция в животновъдството е започнала процедури по възстановяване на традиционната млечна порода българско червено говедо

Още за процеса и съхраняването на други животински видове ни разказа Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животносъдството (ИАСРЖ). Българското червено говедо е с много добра млечна продуктивност като контролираните крави имат средно 3800-4300 кг млечност с до 3.8% масленост.През последните години в национален мащаб българските червени говеда намаляват за сметка на черношарените. Сега червените са под 1% от общия брой на говедата у нас. Георги Йорданов:
"Използваме материал от нашата генетична банка, който е съхранен преди 50-60 години. Във Варненска област е собственикът, който има желание да възстанови тази порода. Това е един дълъг и бавен процес, но успешно вървим." 
Преди няколко месеца разказахме на нашите зрители как успешно извършихте заплождане или инвитро на кобила с цел запазване на вида. Ще ни припомните ли? Какви са резултатите към днешна дата?
"Да, вярно е. Това беше първият ембриотрансфер и не точно със запазване на вида, а го направихме от експериментална гледна точка дали ще се получи. Да, получи се, тази година започваме да работим по-сериозно по целенасочено запазване на вида. Трябваше да се провери технологията на работа. Кобилата се намира в много добро състояние, след 3-4 месеца очакваме първото конче от ембриотрансфер да се роди в България." 
В генбанката на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животносъдството има близо 3 млн, дози замразена семенна течност, а в резерва, който Агенцията поддържа, има половин милион дози такъв генетичен материал. Както виждаме, правят се опити именно чрез него да се възстановят редки породи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.