Кланица в Германия обвини българи и румънци за Ковид-19

Говорител на компанията се извини за създадената ситуация

Повече от 650 служители в германска кланица са заразени с Ковид-19, стана ясно след проведени тестове. Предприятието се намира в провинция Северен Рейн-Вестфалия, а според ръководството му виновни са български и румънски работници, завърнали се от посещения в родините си.
 
На специално свикана пресконференция, в която участваха и представители на местните власти, говорител на компанията се извини за създадената ситуация и изтъкна, че фирмата ще предприеме всички необходими мерки, за да премахне вируса от предприятието.
 
"Сега здравето на нашите служители е на първо място", посочи той и призна, че все още няма пълна яснота как заразата е проникнала сред работниците. Заради големия брой заразени, властите поставиха общо 7 хиляди души под карантина, сред които са не само служителите, но и голям брой контактни лица. Затворени са и всички училища и детски градини в града.
 
Новият случай отново разгорещи водената от години обществена дискусия за условията на труд в германските кланици. В резултат на многото установени нередности, правителството промени правилата и забрани на компаниите от бранша да наемат подизпълнители. Тези фирми от своя страна привличат евтина работна ръка, често от България и Румъния, и подслоняват работниците в общежития с мизерни условия.
 
Затова и въпросната кланица обвини български и румънски работници в привнасянето на заразата. Според ръководството голяма част от служителите са използвали почивните дни през май, за да пътуват до родните си места, където са имали контакт с болни от Ковид-19.
 
Проверка на властите в Северен Рейн-Вестфалия наскоро показа, че в 650 общежития, в които са настанени около 5300 работници в различни фирми от месопреработвателния бранш, условията са лоши. Липсват хигиенни мерки, в стаите са настанени прекалено много хора, по стените има мухъл, през покривите прониква вода, част от сградите са пред рухване, а в мазетата и по коридорите има гризачи.