Коронавирусът не се пренася чрез храни

Към момента няма никакви индикации, че коронавирусът се разпространява с хранителни продукти. До това заключение стигна Европейската агенция за безопасност на храните.
 
Опитът от предишните случаи на коронавируси, Сарс и Мерс, показва, че хранителните продукти не могат да разнасят заразата, се казва в специален доклад на ЕФСА. Експертите са наясно, че първоизточникът на Ковид-19 в Китай най-вероятно са диви животни, но при хората вирусът се разпространява само по капков път, т.е. при кихане, кашляне и издишване.
 
Учени от цял свят, както и компетентните органи наблюдават разрастването на епидемията, пише още в доклада. Досега няма нито едно съобщение за зараза чрез хранителни продукти. Затова и към днешна дата ЕФСА не участва в борбата срещу вируса.
 
До същото заключение стигна преди две седмици и Федералният институт за оценка на риска в Германия. Тогава земеделското министерство в Берлин също обяви, че няма опасност от зараза чрез храни, внасяни от Китай или други държави с голям брой заразени. Повод за докладите на ведомството на Юлия Кльокнер и сега на ЕФСА са съобщения в социалните мрежи, пускани от вегански и екоорганизации, според които вирусът се разпространява най-вече чрез консумацията на месо.  
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар