Кой получава най-големите суми в Германия?

Системата на директните плащания отдавна е трън в очите на еколози и противници на индустриалното селско стопанство

Всяка година Федералната служба за земеделие и прехрана публикува данни за германските получатели на европейски субсидии. През 2019-та сред първите 10 за пореден път няма нито един единичен фермер.
 
През миналата година най-големите суми са платени не на стопани, а на провинциални предприятия, общини и производителски организации. Значителни субсидии са преведени за мерки за предпазване от наводнения, както и за подкрепа на секторите плодове и зеленчуци и за по-тясно сътрудничество при кооперативите. С тези суми не могат да се мерят дори най-големите стопанства, организирани под формата на сдружения.
 
Системата на директните плащания отдавна е трън в очите на еколози и противници на индустриалното селско стопанство. От Грийнпийс дават за пример най-голямата верига за хранителни стоки, която през миналата година е придобила толкова площи, че е получила субсидии в размер на 900 хиляди евро. Индустриална компания, която произвежда луксозни яхти и военни кораби, пък притежава земи, за които директните плащания надхвърлят 1 милион евро.
 
През 2019 година 179 бенефициери във Федералната Република са получили повече от един милион евро. С над 2 милиона са 45 получатели, а други 16 са взели повече от 3. Най-голямата сума – 20 милиона евро – е изплатена на Службата за околна среда в провинция Бранденбург. На второ място с 10 милиона се нарежда земеделското министерство в провинция Мекленбург-Предна Померания, а с близо 9 на трета позиция е Службата за водно стопанство в провинция Долна Саксония.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.